Sukces olimpijski Aleksandry Pocztarek
data dodania: środa 2 kwietnia 2025
W dniach 20-21 marca 2025 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI, w której uczestniczyła Aleksandra Pocztarek, uczennica klasy V TKJ (technikum kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności). Uczestnicy etapu centralnego musieli rozwiązać test składający się z pytań otwartych i zamkniętych związanych z przetwórstwem żywności, badaniem żywności oraz zagadnieniami ekonomicznymi, a następnie przejść etap ustny. Poziom olimpiady był wysoki, o czym przekonali się nauczyciele i sami uczestnicy. Aleksandra wykazała się dużą wiedzą zajmując 4. miejsce, a tym samym uzyskując tytuł laureatki.
Laureaci oprócz wartościowych nagród rzeczowych otrzymują dyplomy, zaświadczenie o zwolnieniu z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie z części ustnej oraz ,, indeks” czyli zwolnienie z postępowania rekrutacyjnego na uczelnie wyższe na kierunkach związanych z żywnością, żywieniem, dietetyką, bezpieczeństwem żywności, chemią, a także rachunkowością i finansami.
Do olimpiady przygotowały Aleksandrę: mgr inż. Renata Pohl i mgr inż. Małgorzata Paszkowiak.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zarówno uczennicy, jak i jej opiekunkom.
Ogólnopolska Olimpiada organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów oraz ich spedycji. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas kształcenia w szkole oraz samokształcenia wynikającego z zainteresowań i pasji.