W czasie epidemii i kolejnych lockdownów wiele osób, zwłaszcza z branży hotelarskiej i gastronomicznej było zmuszonych zmienić pracę i szukać jej w innych sektorach. Świat jednak rusza do przodu, a hotelarstwo powstaje z kolan po pandemicznym kryzysie. Budzi się z marazmu, oferując coraz więcej nowych miejsc pracy. Absolwent naszej szkoły, technik hotelarstwa będzie idealnym, dobrze wykwalifikowanym kandydatem do podjęcia wszelkiego rodzaju funkcji, począwszy od recepcjonistów, kucharzy, służby pięter, a na menedżerach hoteli i szefach kuchni kończąc. Ale to nie wszystko. Ukończenie tego kierunku umożliwi też samodzielne prowadzenie działalności w zakresie usług hotelarskich, a także podjęcie dalszej edukacji na wybranej uczelni w kraju lub za granicą. W klasie hotelarskiej na poziomie rozszerzonym będą nauczane: język angielski i geografia. Praktyki zawodowe odbywają się w renomowanych hotelach i pensjonatach.
Podsumowując. Technik hotelarstwa może pracować jako:
recepcjonista
kelner
barman
pracownik służby pięter
pracownik służby parterowej
organizator usług cateringowych
pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych
menedżer hotelu lub pensjonatu
szef kuchni
niezależny przedsiębiorca