Pięć lat spędzonych z nami z pewnością zaowocuje umiejętnościami m.in. w zakresie: kompozycji i oceny jakości sporządzanych potraw i napojów, oceny jadłospisów i podejmowania działań korygujących z przestrzeganiem zasad racjonalnego żywienia, klasyfikowania żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej, opracowania karty menu, korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej, dobierania urządzeń i sprzętu do wykonania usług gastronomicznych, organizacji imprez, nakrywania do stołu.
Zajęcia praktyczne odbywają się regularnie w pełni wyposażonej, szkolnej pracowni oraz w szkolnym internacie (przyszłej bursie) pod nadzorem sympatycznych nauczycielek przedmiotów zawodowych, które z pasją i zaangażowaniem przekazują swoją wiedzę swoim podopiecznym. Dzielą się z nimi sprawdzonymi przepisami, wspólnie gotują, smażą, pieką, degustują. W czasie imprez promocyjnych, szkolnych pikników czy akcji charytatywnych uczniowie serwują własnoręcznie przygotowane dania i wypieki.
Jedno jest pewne - w naszej szkolnej kuchni poczujecie się jak w domu.
Zapytacie - a co po potem?
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotuje Was do prowadzenia własnej firmy: restauracji, kawiarni, baru szybkiej obsługi, punktu gastronomicznego, pensjonatu czy firmy proponującej usługi cateringowe. Do innych możliwości zatrudnienia należą: praca na statkach i promach, w charakterze dziennikarza kulinarnego lub dietetyka, w sanatoriach, w stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, w domach wczasowych czy wreszcie w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.
Jeśli chciałbyś realizować swoje pasje kulinarne, poznawać kuchnie całego świata, zdobyć dobrze płatny zawód – ten kierunek jest dla Ciebie!
Przedmioty punktowane ze świadectwa: język polski, matematyka, biologia, chemia.
Przedmioty nauczane w zakresie rozszerzonym: biologia, chemia.