O sukcesach młodzieży zawsze warto wspominać, zwłaszcza, gdy dotyczy to znaczących osiągnięć dydaktycznych. I tak jest w przypadku Natalii Rachuli i Aleksandry Raczyńskiej, uczennic IV klasy Technikum Technologii Żywności Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących we Wrześni. Dziewczęta plasując się na wysokich miejscach okręgowych eliminacji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w grudniu ubiegłego roku zakwalifikowały się do etapu centralnego. Ten miał miejsce w dniach 24-25 marca w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. W szranki stanęło 68 uczniów z 34 szkół z terenu całej Polski. Ola opuściła gościnny Poznań z dyplomem finalistki, natomiast Natalia z zaszczytnym siódmym miejscem otrzymała tytuł laureatki. Niewątpliwie na sukces uczennic wpłynęła ich praca, ale również zaangażowanie ich merytorycznych opiekunek: Renaty Pohl (odpowiedzialnej za blok żywieniowy) i Bożeny Dopierały (przygotowującej z wiedzy ekonomicznej). Przypomnijmy, że udział w końcowym etapie olimpiady jest nagradzany zwolnieniem z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Finalistki mając w rękach indeksy, mogą myśleć już o wpisanie się na listę wybranej uczelni lub wydziału kierunkowego. Udziałem w centralnym etapie może poszczycić się również uczennica maturalnej klasy Technikum Hotelarskiego Aneta Buczkowska. Aneta wystartuje z kolei w III Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej. Spotkanie olimpijczyków będzie miało miejsce w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu w dniach 12-14 kwietnia b.r. Opiekunkami konkursu na poziomie szkoły są panie: Alina Tabaka i Hanna Skrzypczak.
Grażyna B. Augustin