25.11.2022 r. Agata Tylska i Alesandra Pocztarek, uczennice klasy 2 i 3 technikum w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności uczestniczyły w Olimpiadzie Wiedzy o Żywności na etapie okręgowym. Główny komitet Olimpiady znajduje się w Zespole Szkół Spożywczych w Poznaniu. Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności jest organizowana dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem wiedzy i jej sprawdzeniemw zakresie przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów oraz ich spedycją. Udział w olimpiadzie pozwala na wykazaniu się wiadomościami i umiejętnościami nabytymi zarówno podczas pracy z nauczycielem oraz w wyniku samokształcenia motywowanego zainteresowaniami i pasją ucznia. Uczestnicy etapu okręgowego musieli rozwiązać test składający się z pytań otwartych i zamkniętych związanych z tematyką olimpiady. Aleksandra zdobyła wymaganą liczbę punktów i zakwalifikowała się do etapu centralnego, który odbędzie się 16-17.03.2023 r. w Poznaniu. Opiekę merytoryczną nad uczestniczkami sprawowała pani Renata Pohl. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów na etapie centralnym w Poznaniu.