facebook youtube
Obecnie znajdujesz się: Aktualnosci

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

data dodania: poniedziałek 27 kwietnia 2020
Od pewnego czasu gotowanie stało się sztuką i modą. Gotują artyści, dziennikarze, celebryci. Z przyjemnością oglądamy programy i videoblogi kulinarne. Tak naprawdę każdy może odkryć w sobie kulinarny potencjał. Jeżeli lubicie od czasu do czasu zajrzeć do kuchni, nie tylko po to, żeby podkraść mamie coś ze stołu, to być może zaciekawi Was ten profil kształcenia.

Pięć lat spędzonych z nami z pewnością zaowocuje umiejętnościami m.in. w zakresie: kompozycji i oceny jakości sporządzanych potraw i napojów, oceny jadłospisów i podejmowania działań korygujących z przestrzeganiem zasad racjonalnego żywienia, klasyfikowania żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej, opracowania karty menu, korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej, dobierania urządzeń i sprzętu do wykonania usług gastronomicznych, organizacji imprez, nakrywania do stołu.

Zajęcia praktyczne odbywają się regularnie w pełni wyposażonej, szkolnej pracowni oraz w szkolnym internacie (przyszłej bursie) pod nadzorem sympatycznych nauczycielek przedmiotów zawodowych, które z pasją i zaangażowaniem przekazują swoją wiedzę swoim podopiecznym. Dzielą się z nimi sprawdzonymi przepisami, wspólnie gotują, smażą, pieką, degustują. W czasie imprez promocyjnych, szkolnych pikników czy akcji charytatywnych uczniowie serwują własnoręcznie przygotowane dania i wypieki.

Jedno jest pewne - w naszej szkolnej kuchni poczujecie się jak w domu.

Zapytacie - a co po potem?

Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotuje Was do prowadzenia własnej firmy: restauracji, kawiarni, baru szybkiej obsługi, punktu gastronomicznego, pensjonatu czy firmy proponującej usługi cateringowe. Do innych możliwości zatrudnienia należą: praca na statkach i promach, w charakterze dziennikarza kulinarnego lub dietetyka, w sanatoriach, w stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, w domach wczasowych czy wreszcie w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.

Jeśli chciałbyś realizować swoje pasje kulinarne, poznawać kuchnie całego świata, zdobyć dobrze płatny zawód – ten kierunek jest dla Ciebie!

Przedmioty punktowane ze świadectwa: język polski, matematyka, biologia, chemia.

Przedmioty nauczane w zakresie rozszerzonym: biologia, chemia.

Zainteresowane osoby zapraszamy do kontaktu z mgr inż. KATARZYNĄ BANASZCZAK, tel. 606 690 616 (środa, godz. 10.00-11.30), e-mail: banani66@wp.pl

Galeria zdjęć

Zespół Szkół Technicznych
i Ogólnokształcących
im. gen. dr. Romana Abrahama
we Wrześni
ul. Kaliska 2a, tel. (61) 43-60-515 fax (61) 43-60-829,
e-mail: sekretariat@zstio-wrzesnia.pl
internet: www.zstio-wrzesnia.pl
Sekretariat czynny od poniedziałku do piątku
w godz. 7.00-15.00
© Copyright 2018 www.zstio-wrzesnia.pl All Rights Reserved
Projekt i wykonanie: HEDRYCH.pl