TECHNIK KONTROLI JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
data dodania: poniedziałek 27 kwietnia 2020
Kształcenie odbywa się w ramach realizowanego w naszej szkole eksperymentu pedagogicznego. Podczas zajęć praktycznych uczniowie mogą samodzielnie wyprodukować jogurty, sery, twarogi, lody, czekoladę czy ciastka. Uczestniczą w wycieczkach do lokalnych zakładów produkcyjnych, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrześni, na "Targi Polagra Food" w Poznaniu, gdzie jest okazja zapoznania się z szeroko pojętą branżą spożywczą, z produktami spożywczymi, opakowaniami tradycyjnymi i ekologicznymi, maszynami i urządzeniami do produkcji żywności oraz instytucjami i firmami zajmującymi się systemami jakości. W październiku ubiegłego roku uczniowie prezentowali swój kierunek na Wojewódzkim Seminarium Szkolnictwa Zawodowego w Turku. W ramach programu nauczania młodzież prowadzi badania żywności w szkolnej pracowni analizy żywności. W przyszłym roku odbywać będzie praktyki zawodowe m.in.w sanepidzie, laboratoriach, w stacjach wodociągowych, zakładach produkcyjnych, hurtowniach, magazynach oraz instytucjach i firmach stojących na straży bezpieczeństwa żywności. Połączenie teorii z praktyką umożliwi nabywanie właściwych umiejętności dla specjalisty w zakresie kontroli i bezpieczeństwa żywności.
Przedmioty punktowane ze świadectwa: język polski, matematyka, biologia, chemia.
Przedmioty nauczane w zakresie rozszerzonym: biologia, chemia.